homegenieten in de tuinbarbecuesbarbecuerecepten


Geroosterde gamba's

Ingrediënten:

8 gamba’s

Voor de marinade:
2-3 teentjes geperste knoflook
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels sherry
Cayennepeper naar smaak

Bereidingswijze:

Pel de gamba’s maar laat de staart zitten. Haal met een scherp mesje de zwarte draad die over de rug loopt eruit. Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar en leg de gamba’s erin. Laat het een paar uur intrekken. Af en toe doorroeren. Leg de gamba’s op de barbecue en rooster ze ca. 5 minuten totdat ze mooi roze zijn. Regelmatig omkeren.

Tip

Gebruik eventueel een grote vistang om de Gamba’s in te stoppen. Zo kun je ze makkelijk keren op de barbecue.

Mosterdmakreel

Ingrediënten:

1 verse makreel
2 eetlepels Groninger mosterd
2 eetlepels stroop
1 eetlepel zonnebloemolie

Bereidingswijze:

Vouw een stuk aluminiumfolie dubbel zodat het wat steviger wordt. Wrijf de folie in met
de olie. Smeer de buikholte en de buitenkant van de makreel in met de mosterd. Giet de
stroop in de buikholte. Vouw de folie tot een luchtig pakketje om de vis. leg het pakketje
op de barbecue. De vis is na circa 10-20 minuten gaar.

Biefstuk met teri yaki marinade

Ingrediënten:

500 gram biefstuk
1 paprika
1 tl maizena
2 el wijnazijn
1 el basterdsuiker
3 el ketjap
1/2 tl kaneelpoeder
1/2 tl gemberpoeder

Bereidingswijze:

De marinade: Meng de azijn, ketjap, maïzena, basterdsuiker en het kaneelpoeder goed door elkaar! Eventueel kan je nog een klein scheutje droge sherry toevoegen! Roer dit goed door elkaar tot een mooie egale marinade ontstaat. Snijd de biefstuk in kleine blokjes en laat de stukjes vlees vervolgens minimaal 2 uur marineren. Als het vlees goed gemarineerd is de paprika schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Rijg uiteindelijk de paprika en het vlees om-en-om aan de spiesen. Bak de spiesen op een hete barbecue in een paar minuten gaar! Het is lekker als het vlees van binnen nog een beetje gaar is. Druppel tijdens het barbecueën nog wat van de marinade over de biefstuk heen!

Meergranenstokbrood

Ingrediënten:

500 g All-in-mix voor meergranenbrood
290 ml water
Beetje bloem

Bereidingswijze:

Voeg de All-in-mix bij het water. Maak er een brooddeeg ervan met de broodmachine. Of met de hand: kneed het 20 minuten en laat het 20 minuten, bedekt met plastic, rijzen op kamertemperatuur. Druk het deeg plat met de handen. Maak het daarna bolvormig. Bedek opnieuw met plastic en laat 25 minuten rijzen.

Rollen

Verdeel het deeg in porties van 200 g. Maak de deegstukken bolvormig en laat ze 15 minuten rusten, bedekt met een vel plastic. Rol de stokbroden langwerpig. Als het deeg te stroef is om het in één keer lang te rollen, laat het dan 10 minuten rusten en ga dan verder. Leg de stokbroden op een ingevette bakplaat. Laat nog 60 minuten rijzen onder een vel plastic.

Bakken

Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de broden gedurende 20 minuten bij 230 C. Bestuif de broden met lauw water en laat nog 5 à 10 minuten bakken tot ze knapperig bruin zijn.