homeplant en zorghobbykassenkoele kas kalender

Koele kas kalender

De koele kas heeft een verwarming die zorgt dat de temperatuur niet onder de 4,5 C zakt. Hierdoor wordt het seizoen nóg langer.

Januari 

Wij adviseren u aan het begin van het jaar een plan op papier te zetten voor de teelt in het nieuwe seizoen. Zo kunt u gestructureerd te werk gaan. U kunt zaad en desgewenst ook al zaailingen bestellen. Bij het opstellen van het jaarplan kunt u gebruik maken van de zaaikalender en een handig overzicht van goede en slechte gewascombinaties.

 

Februari

Het groeiseizoen komt naderbij. Probeer flink te luchten, maar alleen als het buiten niet te koud is. En zorg dat het niet tocht. U kunt de natuur eventueel een handje helpen door te zaaien ‘op warmte’. Dat wil zeggen, in een kweekbak met bodemwarmte of broedstoof.

 

Maart

De lente komt er aan. U kunt nu volop gaan zaaien, eventueel voor alle zekerheid op warmte. Houd goed de luchtvochtigheid in de gaten, ventileer regelmatig maar pas op voor grote temperatuurschokken. Dus alleen luchten als het buiten niet te koud is.

 

April

We kunnen het niet genoeg benadrukken: luchten is van groot belang. Planten houden, net als mensen, van verse lucht. Ze halen er o.a. het koolzuurgas uit dat ze nodig hebben voor hun ontwikkeling. Waak wel voor te veel koude lucht.

 

Mei

U begint stilletjes aan de eerste vruchten te plukken van uw inspanningen! De kas komt tot leven en er valt zelfs al hier en daar iets te oogsten.

 

Juni

De koudere dagen zijn definitief voorbij en het gevaar voor nachtvorst is geweken. De verwarming mag uit en u kunt de installatie zo nodig schoonmaken. Blijf vooral regelmatig luchten én genieten natuurlijk.

 

Juli

Als u tot nu toe consequent elke dag even aan uw kweekhobby heeft gewerkt, dan ontdekt u nu het rendement van een goed onderhouden kas. De hoorn des overvloeds zal overstromen.

 

Augustus

Het seizoen loopt ten einde, al valt er nog volop te oogsten. Inmiddels heeft u al veel vrienden en kennissen blij gemaakt met de producten uit uw kas. Of er een nieuwe hobby bij gekregen: het verwerken en invriezen van groenten en vruchten.

 

September

Er valt nog steeds voldoende te oogsten, met name in de koude kas. In het steeds vochtiger wordende klimaat moet u extra attent zijn op schimmels.

 

Oktober

U gaat stilaan de laatste losse eindjes opruimen en de kas schoonmaken voor de winter. Bedenk dat een grondige reiniging problemen met ziektes en schimmels in het volgende seizoen kan voorkomen.

 

November

De rust treedt in. Het is nu pappen en droog houden. Een goede tijd voor onderhoud en het aanbrengen van extra isolatie.

 

December

Als het goed is, zult u deze maand wat minder tijd in de kas doorbrengen. Tijd om te genieten van al het heerlijks dat u in de zomer geoogst en ingemaakt of ingevroren heeft.