homewerken in de tuinterras reinigenreinigen van het terras

Weer en wind

Zeker na de winter in het vroege voorjaar, kan uw terras een opknapbeurt gebruiken. En als er groene aanslag op de tegels of traptreden gaan zitten ontstaat verhoogd gevaar voor uitglijden. Op straatwerk en muren staat niet alleen lelijk maar er kan onder de aanslag ook vocht ophopen wat tot schade aan pleisterwerk en muren kan leiden.

Groene aanslag

Groene aanslag bestaat uit algen en wieren en deze groeien op een ondergrond die vaak en lang vochtig is. Dan heb je het meestal over schaduwrijke plekken waar de afwatering slecht is. Het soort ondergrond maakt niet uit; steen, hout, kunststof, glas, het kan overal op voorkomen. Maar wat kun je er nou tegen doen?

Huis, tuin en keukenmiddeltjes

Er zijn een paar beproefde huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Regelmatig vegen met zand; door de schurende werking verdwijnt de groene aanslag. Je kunt ook stevig schrobben met heet water en een beetje soda. Een nadeel is dat al deze middelen voor even werken en u dus volgende maand weer aan de slag kunt.

Speciale anti-groene aanslagmiddelen

Maar met diverse middelen die bij BoerenBond en Welkoop te koop zijn behoort groene aanlag binnenkort tot het verleden. U kunt het toepassen op alle ondergronden waar de aanslag op zit, dus op steen, hout, kunststof, glas en andere materialen en niet alleen op de grond, maar ook op muren en daken.

Toepassen

Indien mogelijk, eerst losliggend vuil verwijderen. U maakt een oplossing van water met het anti-groene aanslagverwijderaar (lees vooraf goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking). Er zijn overigens ook kant-en-klare middelen te koop. U verwijdert de groene aanslag door het middel op het oppervlak te spuiten of te gieten. Hierbij geen extra zeep of synthetisch wasmiddel gebruiken, dat komt de werking zeker niet ten goede. U moet het te behandelen oppervlak goed bevochtigen met de klaargemaakte oplossing. Voor bevochtiging van poreuze materialen zoals baksteen en trottoirtegels is meer vloeistof nodig dan voor gladde en harde materialen. Bij hardnekkige aanslag kunt u het beste het oppervlak schrobben. Na de inwerking spoelt u het oppervlak na met schoon water. Als u na het reinigen nogmaals wat van de oplossing op het oppervlak aanbrengt en het niet naspoelt bent u voor langere tijd af van die lelijke groene aanslag.

Onkruid verwijderen

Het onkruid tussen uw terrastegels kunt u op verschillende manieren verwijderen. U kunt met de hand wieden of met een speciale borstel op een steel (zie artikel Bezems, borstels en krabbers). Het gaat hier om een staalborstel, zodat het onkruid er relatief gemakkelijk tussen de voegen uit geveegd kan worden. Met deze methode neemt u echter ook veel zand mee zodat de tegels gemakkelijker verzakken. Het is daarom verstandig om na de behandeling de voegen weer aan te vullen met brekerzand. Dit zand is grover dan gewoon zand zodat onkruid er moeilijker door kan komen. Ook bij het gebruik van een hogedrukreiniger is aanvullen met brekerzand aan te raden. Let er altijd goed op dat u de wortels van het onkruid ook verwijderd.

Anti-onkruidmiddelen

Natuurlijk kunt u ook een middel tegen onkruid gebruiken. Zo’n middel dringt door tot de wortel en zorgt ervoor dat de gehele plant afsterft. Dit werkt echter niet preventief.