homewerken in de tuintuinmachineskettingzagen

Kettingzagen

Een kettingzaag is ideaal gereedschap voor het uitdunnen van jonge aanplant, voor het zagen van haardhout, het in vorm houden van bomen en voor het vellen van kleinere bomen. Kortom, het optimale apparaat voor de diverse houtwerkzaamheden rondom het huis, op het erf en in de tuin.

Elektrisch of benzine

Kettingzagen worden elektrisch of met benzinemotor aangedreven. Voordat u een keuze maakt dient u voor uzelf te bepalen voor welk soort werk u een kettingzaag nodig hebt. Hierbij maken wij het volgende onderscheid:

Let u bij aanschaf ook goed op de veiligheidsvoorzieningen van de machine.

Voorzorgsmaatregelen

Voor dat u begint met zagen adviseren wij u om eerst alle veiligheidsmaatregelen in acht te nemen.

De juiste veiligheidskleding

Controleer voordat u begint met zagen of de veiligheidskleding compleet is en goed zit:

Controleer uw kettingzaag regelmatig

Een goed onderhouden kettingzaag gaat aanzienlijk langer mee. Bovendien vermindert u de kans op ongelukken. Controleer daarom uw kettingzaag regelmatig. Volg de handleiding om de machine te demonteren en controleer of het zaagblad niet gebogen of beschadigd is. Let ook op eventuele scheurtjes. Zelfs kleine beschadigingen kunnen gevaarlijk zijn! Vervang een beschadigd zaagblad vóórdat u de kettingzaag opnieuw gebruikt. Mocht de zaagketting alleen maar bot zijn, dan kunt u hem natuurlijk gewoon (laten) slijpen.

Controleer direct voor u begint met zagen volgende punten:

De ketting spannen

De ketting moet soepel over de geleider lopen. Pak met twee vingers de ketting aan de bovenzijde vast in het midden van de geleider. Als het onderste puntje van de ketting nèt de geleider raakt is de kettingspanning goed. Afhankelijk van uw kettingzaag kunt u de ketting op twee manieren spannen:

Met een snelspaninrichting heeft u geen gereedschap nodig. Het spannen is eenvoudig met een draaiknop te doen

Het starten van de zaag

Veilig werken

Er zijn twee manieren om uw kettingzaag veilig te starten.

Kniestart: Zet de achterste handgreep in uw rechter lies. Met uw linkerhand houdt u de draagbeugel vast, met de duimen om de draagbeugel geklemd. U staat nu stevig en de machine zit goed vastgeklemd. U kunt de machine nu starten met uw rechterhand.

Grondstart: Plaats de motorkettingzaag op een vlakke ondergrond. Met uw linkerhand houdt u de draagbeugel vast, met de duimen om de draagbeugel geklemd. Steek de hak van uw rechtervoet in de achterste handgreep om de motorzaag te stabiliseren. Uw linkerknie klemt u op de grond tegen de draagbeugel. U staat nu stabiel en de machine zit goed vastgeklemd zodat er veilig gestart kan worden.

Blijf rustig en geconcentreerd

Werk beheerst, weloverwogen en voorzichtig. Houd de zaag steeds met beiden handen vast, met de duimen rond de handgrepen. Als u laag moet werken, buig dan niet voorover maar ga door de knieën. Ook liever niet boven schouderhoogte werken.

Voorkom terugslag

Een van de grootste oorzaken van ongelukken is terugslag. Als de zaag uit de zaagsnede ‘springt’, hebt u hem niet meer onder controle. Werk daarom nooit met de neus van het zaagblad en zaag nooit meerdere takken tegelijk. Verwijder zo mogelijk eerst metalen voorwerpen uit het hout (spijkers, schroeven) en dode takken. Zorg dat de zaag nooit ingeklemd in het hout komt te zitten, houd de zaagsnede eventueel open met stevige wiggen en breng het zaagblad heel voorzichtig in een vooraf ingezaagde opening aan.

Na het zagen

Als u klaar bent met zagen, zet de kettingzaag uit en doe de beschermkap om het zaagblad. Draag de kettingzaag van het zaagblad van u af.

Opnieuw spannen van de ketting

Als de ketting en zaag zijn afgekoeld controleert u opnieuw de kettingspanning. De ketting rekt tijdens het zagen een beetje op waardoor deze los kan komen te hangen. U moet de ketting dan opnieuw spannen of verwisselen voor een volgende zaagbeurt.

Span (of verwissel) de ketting niet als deze nog warm is. Door het afkoelen zal de ketting namelijk nog samentrekken, zeker bij vriesweer. Er kan bij een te strakke ketting ernstige schade aan de geleider of aan de krukas van de motor ontstaan. Het is raadzaam om de ketting direct na het zagen te ontspannen en af te laten koelen.

Als u de ketting helemaal verwisselt, dient u eerst de groef van de geleider te reinigen. Reinigen kan m.b.v. een schroevendraaier door de groef te bewegen. Let op dat u de ketting in de juiste richting op de geleider ligt, als u de ketting weer op de zaag legt.

Uw motorzaag reiningen

Gebruik voor het reinigen van de bedieningselementen altijd een droge doek, een fijnharige borstel of een hogedrukluchtspuit. Vergeet niet ook de aanzuigsleuven voor de koeling schoon te maken. Na het schoonmaken controleert u of alle bewegende delen nog soepel lopen en spuit u ze eventueel in met een multispray. Dit reinigt, smeert én beschermt tegen corrosie. Demonteer de ketting van de geleider en reinig zowel de ketting als de geleider.

Langer dan 3 maanden niet in gebruik?

Als u de motorkettingzaag een langere periode niet gebruikt, tap dan de benzine af. Laat vervolgens de motor draaien totdat de carburateur is leeggezogen en de motor afslaat. Zo verlengt u de levensduur van de membranen. Eventuele benzinerestanten milieubewust afvoeren. U kunt ook alvast de kettingolie bijvullen. Berg de motorzaag altijd op een veilige, droge en vorstvrije plek op.

Onderhoud en reparatie

Slijp de ketting zelf of laat deze slijpen. Wij adviseren altijd een reserveketting te kopen zodat u tijdens de klus bij een botte ketting snel de ketting kunt vervangen.

Bij intensief gebruik kunt u de machine het beste één keer per jaar laten onderhouden door een professional. Bij BoerenBond en Welkoop repareren of onderhouden we de machine graag voor u. Bij een onderhoudsbeurt aan een motorzaag worden onderstaande handelingen uitgevoerd:

Elektrische kettingzaag

Benzinekettingzaag

Reinigen machine

Slijpen ketting

Controleren aandrijftandwiel

Controleren geleideblad

Controleren kettingriem

Proefdraaien

Exclusie onderdelen

Reinigen machine

Slijpen ketting

Reinigen luchtfilter

Controleren aandrijftandwiel

Controleren en afstellen motor

Controleren geleideblad

Controleren kettingriem

Proefdraaien

Exclusie onderdelen