homedier en welzijnkathuisvesting van uw kat

Huisvesting van uw kat

De meeste katten vinden buiten spelen heerlijk en daarna zijn ze blij dat ze weer lekker warm bij de verwarming of de kachel kunnen zitten. Katten slapen graag op een wat hogere plek, zodat ze goed kunnen zien wat er allemaal gebeurt. Het voelt veilig. Daarom liggen ze ook graag op een hoge krabpaal.

Een eigen plekje voor uw kat

Slaapplaats

Soms denkt u de ideale slaapplaats voor uw kat te hebben gevonden. Misschien een plek die leuk staat of het beste uitkomt. Maar katten zijn eigenzinnig en zoeken vaak hun eigen plekje wel uit. Als u een mand of krabpaal op haar favoriete plek neerzet, zal ze er zeker gebruik van maken. Maar het kan best dat ze uw plek helemaal niet zo leuk vindt. Ze gaat dan toch ergens anders liggen en ziet uw geweldige mand niet eens staan. Er is een speciale spray te koop die een mand heel aantrekkelijk maakt voor uw kat. Dus als u haar speciaal op een plek wilt laten slapen, kunt u daar wat van die spray spuiten. Deze zogeheten catnip-spray is op basis van kattenkruid.

Welke mand?

Er zijn kattenmanden te koop in alle kleuren en maten. Waar u ook voor kiest, zorg dat de mand goed bij uw kat past, zodat uw kat in haar geliefde houding kan liggen. Doe daar wel een dekentje of kussentje in, zodat de kat lekker kan liggen. Een los kussentje of dekentje heeft ook als voordeel dat uw als hij uit logeren gaat u haar iets vertrouwds van thuis mee kan geven. Het is wel raadzaam om kussentjes en dekentjes regelmatig te wassen. Een mand van plastic of schuimrubber is meestal bekleed met een stoffen afritsbare hoes, waardoor schoonmaken heel eenvoudig is. In noodgevallen kan de schuimrubberen mand zelfs in z’n geheel in de wasmachine! Uw kat zoekt graag het warmste plekjes in uw huis op, bijvoorbeeld boven op de vensterbank boven de verwarming. Met een radiatorhangmat heeftu kat een heerlijke warme eigenplek.

Voor onderweg

Een reismand is onmisbaar. Deze is niet alleen makkelijk bij het ophalen van de kitten, maar zal ook van pas komen als u uw kat een weekendje meeneemt naar vrienden of voor een bezoek aan de dierenarts. Het kan een hele klus zijn om de kat in de reismand te krijgen. Laat de mand een tijdje in de woonkamer staan, zodat de kat er alvast aan kan wennen. Wellicht gaat ze er na een tijdje zelf al inzitten. U hoeft dan alleen nog maar het deurtje dicht te doen.

De kattenbak

Als het om huisvesting gaat, is de kattenbak misschien nog wel het allerbelangrijkste. Ook katten die regelmatig naar buiten gaan, hebben een kattenbak nodig. Wij raden de volgende vuistregel aan voor het aantal kattenbakken: het aantal katten + 1 bak. In onze winkel vind je allerlei goede kattenbakken, met en zonder kap, met of zonder filter en in verschillende kleuren en maten.

Gebruik de volgende accessoires voor je kattenbak:

  • Kattenbakzakken, gooi de kattenbakvulling makkelijk, hygiënisch en stofvrij weg.
  • Kattenbakfilter, vermindert de geur. Vervang het filter eens in de drie maanden.
  • Kattenbakschepje. Voor het scheppen van klontjes als je een klontvormende kattenbakvulling gebruikt.
  • Kattenbakgeurverdrijver. Neutraliseert de onaangename geur.

Kattenbakvulling

Welke vulling doe je in de kattenbak? Dat hangt af van de plek en de voorkeur van je kat. In de woonkamer moet de hygiëne superieur zijn, er mogen geen geurtjes vrijkomen en de korrels mogen niet stuiven. In de garage volstaan eenvoudige korrels die voordeliger zijn, maar iets vaker verschoond moeten worden. Er zijn allerlei soorten kattenbakvulling. Kies tussen wel of geen klontvormende vulling en een groffe of fijne korrel. Bepaal zelfs de mate van vocht- en geuropname. Liever een natuurlijke vulling? Kies dan een hout- of natuurkorrel, die je na gebruik gewoon bij het GFT-afval doet. In de praktijk blijkt wat jullie prettig vinden.