homegenieten in de tuinzwembadenzwembad onderhoud


Zwembad onderhoud

Schoon zwemwater is belangrijk. Meet de waardes met een test. Chloor houdt water vrij van algen en bacteriën. Maak je zwembad schoon met een schepnet en bodemzuiger.

Schoon water

Als het bad vol loopt is het water schoon en veilig. Het Nederlandse leidingwater behoort tot het beste ter wereld. Gebruik nooit eigen bronwater of oppervlaktewater, dat heeft een nadelige werking op de chemische onderhoudsmiddelen. Meteen als je het bad gebruikt gaat de kwaliteit van het water snel achteruit. Dat komt door huidschilfertjes, talg, transpiratie en vuil uit de lucht dat in het water komt. Het water zal niet meteen onveilig of vies zijn, maar is na verloop van tijd wel minder fris. Bewaak daarom de chemische balans van het water. Informatie over de kwaliteit van leidingwater, zoals de hardheid, vind je bij het waterleidingbedrijf. Een goede pomp en filterinstallatie nemen het grote schoonmaakwerk over. Vuil wordt verwijderd en algen en bacteriën krijgen geen kans.


Meten is weten

Hoe zorg je dat het water mooi zuiver blijft? Je kan pas de juiste maatregelen nemen als je weet wat de conditie van het water is. Voer de watertest zelf uit met een teststrip. Tegenwoordig is er ook digitale testapparatuur, deze geven een beter beeld en zijn dus betrouwbaarder. We zetten de belangrijkste waterwaardes voor je op een rij.

De calciumhardheid

De calciumhardheid is het gehalte aan kalk in het water. Normale waardes liggen tussen de 5,5 en 14 graden dGH. Water met te veel kalk wordt troebel. Ook nemen de kalkafzettingen aan de randen dan toe.

De pH-waarde

De ph-waarde geeft de zuurgraad aan. Chloor werkt effectief in zwemwater met een neutrale pH. Die mag schommelen tussen pH 6,8 en 7,8. De ideale zuurgraad is pH 7,2. Met het correctiemiddel pH-minus breng je de pH-waarde omlaag en met pH-plus omhoog. Lees op de verpakking hoe je de middelen toepast. Doseer pH-minus of pH-plus nooit tegelijk met chloor.

Chloor

Zwemwater heeft van nature allerlei bacteriën. Dood deze bacteriën met chloor. Breng eerst de pH-waarde op peil voordat je chloor aan het water toevoegt. Er zijn twee soorten chloor verkrijgbaar. Gebruik organisch chloor in hard water en anorganisch chloor in zacht water. Gebruik voor zwembaden alleen chloor dat daarvoor geschikt is. Mix nooit twee verpakkingen of soorten chloor door elkaar, dat is levensgevaarlijk. Met chloorgranulaat breng je de chloorwaarde snel op peil (shock-behandeling). Volg de richtlijnen op de verpakking.

Skimmer of chloordrijver

Dagelijks onderhoud doe je met chloortabletten in een skimmer of chloordrijver. Controleer regelmatig of de chloortabletten opgelost zijn. Voeg een nieuw tablet toe als deze is opgelost. Gooi chloortabletten nooit los in het water, dan verkleurt je zwembad.

Oplostijd van het chloor

De tijd waarin een chloortablet oplost verschilt. Het hangt af van de dosering, of je een chloordrijver of skimmer gebruikt, de capaciteit van het filter en de plaats van de chloordrijver, skimmer en filter. In een chloordrijver is de oplostijd van een 20 grams tablet drie dagen, van een 20 grams tablet direct in de skimmer mand tussen een en twee dagen. Controleer daarom regelmatig of het tablet opgelost is.

Temperatuur

Tot slot is het belangrijk dat je de temperatuur van het water in de gaten houdt. Hoe warmer het water, hoe groter de kans op algen en bacteriën. Bij warm weer is wat extra chloor een goed idee.

Grote schoonmaak

Reinig de skimmers en verwijder bladeren en grof vuil uit en rondom het zwembad. Gebruik een bodemschepnet en een oppervlakteschepnet. Verwijder met een zwembadborstel het vuil en de vuilafzetting op de wanden en bodem. Zand en fijn vuil zuig je van de bodem met een borstel met zuigmond of automatische bodemzuiger.

Vullen

Vul het zwembad aan tot normaal niveau met leidingwater. Vul het zwembad niet met grondwater omdat de hoge ijzerwaardes van grondwater roest geven. Vervang het filtergrind van je filterinstallatie na vijf jaar. Filtergrind verliest haar reinigende vermogen met de jaren. Filter daarna net zo lang tot het water weer helder is. Laat de filterinstallatie minimaal drie dagen draaien met tussentijds terugspoelen. Je zwembad is nu klaar voor het nieuwe zwemseizoen. Dek je zwembad na gebruik af en voorkom dat vuil en bladeren er in waaien.

Algemene onderhoudstips

Graag geven we je een paar algemene onderhoudstips:

Accessoires

Maak het jezelf makkelijk en koop accessoires en hulpmiddelen om je zwembad schoon te houden. Denk aan schepnetten, borstels met uitschuifbare steel of een automatische bodemstofzuiger. Ook hebben we verschillende losse onderhoudsmiddelen en watertests. Of koop de complete pakketten voor zwembadonderhoud, dan heb je alles gelijk bij de hand.